Nederland staat zevende op de UEFA Coëfficiëntenranglijst, met uitzicht op de zesde plaats van Portugal en misschien komt zelfs positie vijf van Frankrijk wel in het vizier. Prachtig natuurlijk, maar we hebben aanzienlijk betere jaren gekend.
Begin jaren zeventig regeerde de Eredivisie de wereld. Feyenoord won de Europa Cup voor Landskampioen op 6 mei 1970 en kroonde zich vier maanden later tot wereldkampioen na een tumultueus tweeluik tegen Estudiantes, waarin onder meer de bril van Joop van Daele sneuvelde. Ajax volgde op 2 juni 1971 de Rotterdammers op als houder van de belangrijkste Europese beker door op Wembley Panathinaikos te verslaan.
Van Feyenoords triomf tegen Celtic tot de dag in december 1971 dat Nacional de wereldtitel voor clubs overnam, waren de twee belangrijkste bekers in het internationale clubvoetbal in Nederlandse handen. Die zituatie zou wellicht nog langer hebben bestaan als Ajax, na het ruige gevecht dat Feyenoord met Estudiantes leverde, niet had besloten om de strijd met Nacional om de wereldheerschappij aan zich voorbij had laten gaan. Panathinaikos nam de plaats van de Amsterdammers in.
De enorme successen in Europa zorgden ervoor dat ons land in 1973 de tweede plaats op de UEFA Coëfficiëntenranglijst bereikte. Weliswaar met een straatlengte achterstand op Engeland, maar een toevalstreffer was die hoge klassering niet. Ook in 1974, 1976, 1978 en 1979 was positie twee weggelegd voor Nederland. De Europa Cups van Ajax en Feyenoord in de eerste helft van de jaren zeventig, gevolgd door de succesvolle UEFA Cup-avonturen van FC Twente (finalist in 1975) en PSV (winnaar in 1978) waren de aandrijvers van de structureel hoge posities. In 1978 lonkte zelfs de hoogste trede. Gemeten over de voorgaande vijf seizoenen kwamen we 5,333 punten tekort voor de eerste plaats, die West-Duitsland inmiddels van Engeland had overgenomen.
In de jaren tachtig zakte Nederland diep weg. Overwinteren in Europa werd voor clubs uit de Eredivisie al een hele klus, de successen van het voorgaande decennium waren volstrekt onhaalbaar. Met als gevolg dat we in 1984 uit de top 10 tuimelden en in 1986 de bodem bereikten met de negentiende plaats. Erger is het sindsdien niet meer geworden.